Boerderij

In augustus 2020 kwam dit kleine diertje, samen met haar zusje, als 4 weken oude cavia terecht op onze zorgboerderij. Ze werd ons geschonken en “Fleur” gedoopt. Fleur is de grootste van de 2 en is dapper en zelfzeker. Zij heeft een hoog knuffelgehalte.

Dores vzw boerderij 1
Dores vzw boerderij 2

In augustus 2020 kwam ook deze cavia, samen met haar zusje, toen ze 4 weken oud was, terecht op onze zorgboerderij. Ze werd ons geschonken en “Marie” gedoopt. Marie is iets banger dan Fleur en wat rustiger, maar met een even hoog knuffelgehalte als haar zusje.

Dores werd in 2018 de nieuwe thuis van deze hangoor, genaamd Wally. Wally is 3 jaar oud en veroverde al vele harten met zijn schattige uiterlijk en vrolijke huppels. Wally verbleef enige tijd alleen op de boerderij, maar mocht in november 2020 een vriendinnetje verwelkomen en verhuisde toen naar een groter verblijf.

Op 22 november 2020 mochten wij Hanna verwelkomen. Hanna is een zwarte Duitse reus en werd aan ons geschonken, nadat zij alleen achterbleef na het verlies van haar gezelschap. Zij deelt nu een verblijf met onze liefste Wally. Wally en Hanna waren al snel dikke vrienden, een foto volgt nog.

Dores vzw boerderij 3
Dores vzw boerderij 3
Dores vzw boerderij 4
Dores vzw boerderij 5

Pom (de bruine) en Pam (de witte) zijn onze 2 zijdehoentjes. Deze 2 pluizige kipjes beschikken over een torenhoge aaibaarheidsfactor. Ze waren oorspronkelijk met 3, maar Pim werd helaas gegrepen door een roofdier. Hoewel deze zijdehoentjes op dit moment nog geen eieren leggen, noch keukenoverschotten eten, worden deze schattigaards zeer geapprecieerd. Onze bezoekers laten immers weinig momenten voorbij gaan om hen te knuffelen.

Dores vzw boerderij 7

In dit splinternieuwe luxueuze hok zijn 14 legkippen ondergebracht. Hun eitjes zijn te koop via onze webshop.

Dores vzw boerderij 6
Dores vzw boerderij 8

Deze Irish Cob merrie heet Patch. Patch is een D-pony en is 9 jaar. Ze is een zeer trouwe échte knuffelbeer, die vooral heel fijn is in het grondwerk en voor personen met een zwaardere beperking. Zij wordt o.a. ingezet voor hippotherapie. Zolang zij goed geleid wordt, kan je haar alles vragen en schrikt zij van weinig. In het rijden is zij wel zeer sterk vooruit en niet geschikt voor de beginnende ruiter. 

Beauty is een erg leuke C-pony met een massa aan ervaring. Zij draaide vele jaren mee in wedstrijdverband in lrv en werd ons geschonken op het moment zij op pensioen ging. Beauty wordt op haar 22ste ook nog ingezet voor het rustige werk, zoals hippotherapie. Zij laat zich makkelijk rijden en kent alle knepen van het vak. Met zoveel jaren op haar teller werkt zij op automatische piloot. Ook beginnende ruitertjes kunnen probleemloos met haar rijden.

Dores vzw boerderij 9

Toekomst

2020

Er is dagbesteding op maandag, woensdagvoormiddag en vrijdag. We streven naar 8 zorggasten per dag. Als we dat bereikt hebben kan er uitgebreid worden naar dinsdag en/of donderdag. Cliënten kunnen meedraaien op de boerderij en onder andere onkruid wieden, kruiden inpotten, planten gieten, dieren voederen, stallen en weide uitmesten, knuffelen met de diertjes, etc. Er zijn 2 pony’s, 16 kippen, 2 konijnen en 2 cavia’s. In 2020 pogen we te starten met de aanplantingen van onze orangerie. Onze werkingskosten worden gefinancierd door de activiteiten, die we organiseren: feestjes, thuisverkoop, belevingsdagen, benefietacties, etc., en donaties.

2021

In 2021 willen we graag onze schapenverblijven afwerken bouwen (gras inzaaien, schuilhok bouwen en fruitbomen planten), onze paardenverblijven in orde brengen (grond bewerken, gras inzaaien, omheining plaatsen), onze moestuin aanleggen. Elke maand zullen wij vanaf het voorjaar 2021 1 keer per maand een thuisverkoop organiseren voor kruiden, groenten en eieren.
In combinatie met al het werk in de zorg willen we onze boerderij ook openstellen voor scholen, bedrijfsbezoeken, kinderfeestjes, belevingsdagen, etc. Een zeker commercieel luik is nodig om financiële redenen, maar we vinden dit ook leuk om te doen. We willen hiervoor onze cliënten met een beperking ook mee inzetten, afhankelijk van hun mogelijkheden. Dit met de bedoeling vaardigheden te ontwikkelen, maar ook om te zorgen voor een gevoel ergens “deel van uit te maken”. De inkomsten zullen geïnvesteerd worden in onze accommodatie en werking.

2022 – 2025

Tussen 2022 en 2025 willen we een polyvalente zaal bouwen, met een industriële keuken, aangepast sanitair voor rolstoelpatiënten, en eens per maand een pop-up-winkeltje om onze zelfgemaakte producten (bessenconfituur, honing, kruidenkaas, kunstwerkjes uit het crea-atelier,…) te verkopen. We willen een aparte relax-room waar mensen tot rust kunnen komen en een aparte ruimte voor een kinesist/psycholoog.
De kinesist en psycholoog zou minimum 1 dag per week bij ons zijn/haar praktijk uitvoeren met onze mensen en helpen bij de hippotherapie.
Wij hopen voor de verbouwingswerken te kunnen rekenen op subsidies ( een innovatiesubsisie van de Vlaamse overheid? Dit zoeken we nog verder uit) en sponsoring.
Voor onze thuiswinkel zullen we aan normen moeten voldoen, dewelke we ook nog verder moeten uitzoeken als het zo ver is.

In combinatie met al het werk in de zorg willen we onze boerderij ook openstellen voor scholen en willen we kinderfeestjes organiseren. Een zeker commercieel luik is nodig om financiële redenen, maar we vinden dit ook leuk om te doen. We willen hiervoor onze cliënten met een beperking inzetten, afhankelijk van hun mogelijkheden. De inkomsten zullen geïnvesteerd worden in onze accommodatie en werking. Wanneer onze polyvalente zaal er is, zullen wij die met datzelfde doel ook verhuren.